08/01/'17
82nd Birthday

16/08/'17
40th Memorial

 
 

Elvis Presley, the King of Rock 'n' Roll

page under construction
full page on: www.elvis-presley.tk

Intro

"Natuurlijk was er al rock 'n' roll voor Elvis, maar de barrières dienden nog te worden geslecht. Blanke rock 'n' roll-sterren van voor Elvis, zoals Bill Haley en Jerry Lee Lewis, hadden weliswaar het ritme te pakken, maar voor de rest bleven het lompe boerenpummels, hillbillies, per definitie niet hip. Zwarte rock 'n' rollers kwamen nauwelijks aan de bak, zaten opgesloten in een cultureel reservaat met eigen zenders en eigen hitlijsten. Hun songs leverden geld op wanneer ze werden gezongen door blanke veredelde verzekeringsagenten met pommadeharen en golfbroeken.
Elvis had het allemaal wel: de stijl, de kleren, de schoenen en de motoriek, en vooral de stem.

Elvis Presley was een man met een missie en ook in dit geval was ‘the medium the message'. Elvis belichaamde zijn eigen boodschap. Hij was de eerste representant van een nieuwe species, die Norman Mailer later in een essay van dezelfde naam 'The White Negro' zou noemen. Sam Philips wordt vaak geciteerd met de uitspraak dat hij zijn hele leven had gezocht naar 'a white guy who sings like a black'. Elvis was die man en sinds hem is de muziek niet meer hetzelfde geworden. Elvis zong niet alleen zwart; hij kleedde zich zwart, hij liep zwart, praatte zwart en danste zwart. Hij was een omgekeerde Al Jolson, de blanke zanger die zich voor de oorlog zwart liet schminken om jazz te spelen. Elvis was wit van buiten en zwart van binnen."
bron De Groene Amsterdammer
 

Het begin

"Elvis Presley werd geboren op 8 januari 1935 in Tupelo, een gehucht zo'n honderd mijl ten zuidoosten van Memphis, Tennessee. Zijn wieg stond in de twee kamers tellende houten keet die zijn vader Vernon Presley, boerenknecht, naast het huis van zijn ouders had getimmerd. Elvis' tweelingbroer Jesse Garon stierf bij de geboorte. Zijn moeder Gladys Love omringde haar enige kind met alle zuidelijke zorg die ze hem als armlastige vrouw kon geven en gaf hem een ferme dosis religieuze extase mee. In de kerk zong Elvis de gospels mee in het koor. Al op vijfjarige leeftijd won hij een zangconcours. Hij was dertien toen zijn vader in 1948 besloot zijn geluk in de grote stad te proberen. Zo kwam Elvis in Memphis terecht. De familie woonde in Lauderdale Fords, toen nog een buitenwijk voor 'white trash', zoals dat zo fijnzinnig heette. Elvis stevende af op een bestaan als vrachtrijder toen Sam Philips hem ontdekte. Eerder had Elvis zijn eerste plaatje in eigen beheer laten maken. Het was een ode aan zijn moeder voor haar verjaardag."
bron De Groene Amsterdammer
 

50s 60s 70s

bla bla bla

Lees meer ...  
 

Finale

"Elvis voelde zich goed, die dinsdag 16 augustus 1977, aan de vooravond van een nieuwe tournee door Amerika. Hij had nog wat gesport op het gazon van Graceland, zijn grote landhuis aan de Elvis Presley Boulevard, voor hij naar de badkamer ging. Ginger Alden, 20 jaar, voormalig schoonheidskoningin en nu de vriendin van Elvis, zat televisie te kijken in een slaapkamer op de tweede verdieping. Hij bleef lang weg, ze werd ongerust, klopte op de deur van de badkamer, kreeg geen antwoord en liep naar binnen".

Lees meer ...
 


 


(c) 1997-2016 J.J. Keevel (unless stated otherwise)    Keevel online     www.keevel.eu   contact